2023.07.05

PKO Leasing z podwójnym wyróżnieniem w konkursie technologicznym Gazety Bankowej TechnoBiznes: Lider 2022

• Konkurs TechnoBiznes to coroczna inicjatywa Gazety Bankowej, w której docenione zostają firmy i instytucje finansowe za wdrażanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych.
  • PKO Leasing zdobył aż dwa wyróżnienia w kategorii „Ubezpieczenia i inne instytucje finansowe”: 2. miejsce i statuetkę za proces cyfrowy „PKO Leasing Online” – platforma leasingu online oraz wyróżnienie za wideoweryfikację tożsamości klientów w procesie leasingowym.
  • PKO Leasing intensywnie pracuje nad rozwojem nowoczesnych cyfrowych rozwiązań w obszarze obsługi klienta, cyfryzacji usług i automatyzacji procesów.

Branża leasingowa jeszcze do niedawna opierała się na bezpośredniej relacji z klientem. Rozwój nowych technologii, rozkwit rynku e-commerce, zmieniający się tryb pracy i dodatkowo wpływ pandemii sprawiły, że przedsiębiorcy zaczęli coraz częściej rozwijać swój biznes przy wykorzystaniu nowoczesnych narzędzi dostępnych w świecie online. PKO Leasing, jako lider w swojej branży potraktował tę potrzebę priorytetowo, dostarczając swoim klientom szereg nowoczesnych rozwiązań usprawniających realizację obsługi leasingu. Dwa z nich: proces cyfrowy „PKO Leasing Online” – platforma leasingu online oraz wideoweryfikacja klientów w procesie leasingowym zostały nagrodzone w prestiżowym konkursie TechnoBiznes: Lider 2022.

Kapituła konkursu TechnoBiznes, w której skład wchodzili wybitni eksperci, przedstawiciele świata nauki, administracji i redakcji  Gazety Bankowej, wśród 60 zgłoszeń przesłanych do części konkursowej Lider 2022, zwróciła szczególną uwagę na dwa projekty PKO Leasing.

Nagrodzone 2. miejscem projekt, platforma PKO Leasing Online, to nowoczesne, w pełni cyfrowe rozwiązanie do zawierania transakcji leasingowych. Mogą z niego skorzystać przedsiębiorcy, którzy są zainteresowani sfinansowaniem zakupu wybranego sprzętu w sklepie internetowym lub stacjonarnym w oparciu o szybki i intuicyjny proces. Transakcja może zostać przeprowadzona od początku do końca online (w sklepie internetowym) lub przy udziale sprzedawcy (w sklepie stacjonarnym). Można również łączyć te dwie formy. Wykorzystanie procesu cyfrowego do finalizacji umów leasingowych niesie za sobą wiele korzyści. Przedsiębiorca może zdecydować się na wzięciu w leasing zakupionego przedmiotu w dogodnym miejscu i czasie. Dostawca ma możliwość dodania opcji leasingu jako formy płatności w swoim sklepie, zwiększając tym samym atrakcyjność oferty.

-Stoimy u progu cyfrowej rewolucji w leasingu. Chcemy ułatwiać prowadzenie biznesu naszym klientom, ceniąc jednocześnie ich czas, dlatego usprawnienie procesu zawierania umów leasingowych w formie online było dla nas działaniem priorytetowym. Wykorzystanie narzędzi, dzięki którym przedsiębiorcy mają pełną swobodę w kwestii podpisania umowy leasingowej, w szybkim i bezpiecznym procesie cyfrowym dostępnym zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych, to wyjście naprzeciw oczekiwaniom klientów. Przeniesienie naszej działalności do świata cyfrowego stało się naturalną konsekwencją dziejących się w biznesie zmian. Aby osiągnąć jak najlepsze doświadczenie użytkownika z korzystania z naszych usług, cały proces już na wczesnym etapie projektowania, był konsultowany, weryfikowany i opiniowany z klientami PKO Leasing, by faktycznie spełniał ich potrzebymówi Paweł Pach, Prezes Zarządu PKO Leasing.

PKO Leasing otrzymał również wyróżnienie za wdrożone w 2022 roku narzędzie: wideoweryfikację klientów w procesie leasingowym. Usługa umożliwia zdalne podpisywanie umowy leasingu, pożyczki, umowy sprzedaży przy jednoczesnym zapewnieniu zdalnej weryfikacji tożsamości klienta, która odbywa się za pośrednictwem platformy Autenti. Klienci mają możliwość wyrobienia podpisu kwalifikowanego za pomocą wideoweryfikacji oraz wglądu do przesłanej dokumentacji,  bez konieczności złożenia odręcznego podpisu.

- PKO Leasing jako jedna z pierwszych firm leasingowych zastosowała wideoweryfikację klientów, bez potrzeby angażowania doradcy, co poskutkowało usprawnieniem procesu zawierania umowy leasingowej w formie online. Działanie wpłynęło również na poprawę efektywności i skrócenie czasu realizacji kolejnych etapów podpisania umowy leasingowej. Bezpieczne przesłanie dokumentów za pośrednictwem platformy Autenti pozwoliło również na efektywne realizowanie polityki paperless, w związku z brakiem konieczności druku dokumentów – mówi Anna Wiśniewska, Dyrektor Departamentu Produktów i Procesów w PKO Leasing.

Do konkursu organizowanego przez Gazetę Bankową PKO Leasing zgłosił cztery projekty:

- PKO Leasing Online,

- Wideoweryfikacja klientów w procesie leasingowym za pośrednictwem platformy Autenti,

- Portal Klienta PKO Leasing,

- System Dragon jako centrum ubezpieczeniowe PKO Leasing.

- Ogromnie cieszą nas przyznane wyróżnienia w tak prestiżowym konkursie jakim jest TechnoBiznes: Lider 2022, które są docenieniem nie tylko nowoczesnych usług oferowanych przez PKO Leasing, ale również intensywnej i pełnej zaangażowania  pracy zespołów projektowych  – mówi Paweł Pach, Prezes Zarządu PKO Leasing.

Fot. Gazeta Bankowa