2023.05.24

PKO Leasing kolejny raz wspiera akcję Profesjonalni Kierowcy, której celem jest ułatwienie startu w zawodzie kierowcy

• Profesjonalni Kierowcy to realizowana po raz ósmy akcja społeczna skierowana do młodych kierowców, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje i zdobyć wartościowe doświadczenie i wiedzę, wykraczające poza standardowe kursy w szkołach jazdy.
  • PKO Leasing, jako firma związana z sektorem transportu i lider w swojej branży, konsekwentnie angażuje się w działania, które mają realny wpływ na polepszenie sytuacji na rynku oraz są szansą rozwoju dla setek osób w naszym kraju.
  • W ramach akcji uczestnicy mogą korzystać z bezpłatnych szkoleń, zajęć praktycznych oraz brać udział w spotkaniach ze specjalnie zaproszonymi przedstawicielami branży transportowej. Eksperci dzielą się z nimi dobrymi praktykami i razem przekazują wartościową wiedzę na temat zawodu kierowcy.

Zawodowi kierowcy w Polsce to grupa ponad 2,5 miliona osób i tworzą oni jedną z najważniejszych gałęzi polskiej gospodarki. Jednocześnie, mimo tak wielu wykwalifikowanych pracowników, potrzeby branży są zdecydowanie większe. Brak kadry ma duży wpływ na działanie nie tylko firm związanych z samą logistyką, ale przekłada się także na możliwości rozwoju innych podmiotów gospodarczych, które korzystają z usług transportowych. Akcja Profesjonalni Kierowcy jest bezpośrednią odpowiedzią na to wyzwanie. Jej celem jest m.in. pomoc w zdobywaniu doświadczenia osobom posiadającym od niedawna prawo jazdy kategorii C+E. PKO Leasing jako firma blisko związana z sektorem transportu po raz kolejny dołączyło do akcji, aby edukować i wspierać rozwój tego sektora.

Sytuacja, którą obserwujemy od dłuższego czasu na polskim rynku transportowym, jest dynamiczna i wymaga zdecydowanych działań. Dlatego jako firma leasingowa tak blisko związana z tą branżą widzimy duży sens, by aktywnie angażować się w inicjatywy, które niosą wartość nie tylko dla kierowców, ale również firm transportowych, czy ogółu społeczeństwa, przyczyniając się do zwiększenia bezpieczeństwa na drogach.  Zmieniająca się sytuacja gospodarcza, nowe wymagania rynku oraz niewystarczająca liczba kierowców pojazdów ciężarkowych, to palące kwestie, którym chcemy wspólnie zaradzić, o których trzeba rozmawiać i dla których szukamy rozwiązań – mówi Piotr Gąska, Dyrektor Transportu Ciężkiego w PKO Leasing.

Akcja Profesjonalni Kierowcy stała się jednym z najważniejszych wydarzeń dla branży transportowej w Polsce, ponieważ znakomicie wpisuje się w obecne potrzeby rynku pracy, a swoim zasięgiem dociera do osób z całego kraju. Podczas planowanych 5 szkoleń praktycznych kursanci będą mogli dowiedzieć się więcej o bezpiecznej i defensywnej jeździe, nauczą się, jak reagować, gdy pojazd wpadnie w poślizg, jak prawidłowo podpinać naczepę oraz w jaki sposób manewrować zestawem typu tandem.

Program został przygotowany tak, by przekazać uczestnikom najbardziej aktualną i kompleksową wiedzę. Udział w programie jest bezpłatny, jedynymi wymaganiami są posiadanie prawo jazdy C+E oraz brak stałego zatrudnienia w firmie transportowej na stanowisku kierowcy. Co istotne, to także szansa dla pań, dla których zawód kierowcy staje się coraz częstszym wyborem, a których reprezentacja w tym zawodzie nadal jest niewielka. Każdy uczestnik, który weźmie udział w zajęciach, ma szansę na uzyskanie certyfikatu „Profesjonalnego kierowcy” potwierdzającego jego przygotowanie do zawodu, co może być kluczowym argumentem dla pracodawcy w procesie rekrutacyjnym i rozwiać jego ewentualne obawy przed zatrudnieniem niedoświadczonej osoby.

To już kolejna edycja akcji Profesjonalni Kierowcy, w którą angażuje się PKO Leasing. To dla nas ogromnie ważna współpraca. Widzimy, jak istotny w tym zawodzie jest dostęp do merytorycznej wiedzy podpartej praktyką. Jestem pewien, że dzięki szkoleniom ich uczestnicy podwyższą swoje kwalifikacje, poznają nowe rozwiązania, nabędą nowe umiejętności, a tym samym zyskają szanse na podwyższenie standardu pracy i życia – komentuje Dyrektor Transportu Ciężkiego w PKO Leasing.

Więcej informacji o akcji na stronie: www.profesjonalni-kierowcy.pl