2022.03.10

Grupa PKO Leasing wspiera obywateli Ukrainy

Grupa PKO Leasing aktywnie włączyła się do akcji #PomocDlaUkrainy. Uruchomiono szereg działań pomocowych, począwszy od wspierania oddolnych inicjatyw zgłaszanych bezpośrednio przez pracowników, przez wykorzystanie możliwości organizacyjnych i logistycznych Grupy, po zbiórki pieniężne.

W ramach wolontariatu pracowniczego kompletowany jest konkretny asortyment przeznaczony dla uchodźców z Ukrainy (odzież, środki higieniczne, artykuły spożywcze), ludzi walczących na froncie (ciepła odzież, obuwie, kubki termiczne, powerbanki) oraz medyków (materiały opatrunkowe, środki przeciwbólowe).

W ramach działań organizacyjnych w Grupie PKO Leasing powstały specjalne zespoły koordynujące organizację zbiórek oraz transport produktów do miejsca docelowego, łączące potrzebujących z wolontariuszami.

Masterlease, należący do Grupy Kapitałowej PKO Banku Polskiego, wykorzystał samochody ze swojej floty w celach transportowych. Przy wsparciu pracowników, organizowany jest transport uchodźców z granicy i na terenie Polski. Samochody typu BUS kursują między granicą, a Rzeszowem, Lublinem i Warszawą, dowożąc w okolice przejść granicznych również rzeczy zebrane podczas zbiórek. Busy ze stocku Masterlease zostały również przekazane w formie darowizny do stałej współpracy dla Fundacji PKO Banku Polskiego.

Masterlease organizuje również zbiórki m.in. męskich ubrań outdoorowych dla Ukraińców wracających do swojego kraju. W odpowiedzi na zapotrzebowanie organizatorów zbiórek wysłany został zapas magazynowy latarek i powerbanków.

W sytuacji stale napływających, niepokojących informacji z terytorium Ukrainy, w obliczu dramatu milionów niewinnych ludzi, cywilów, dzieci oraz bezpośredniego zagrożenia ich zdrowia i życia, Grupa PKO Leasing wraz z całą społecznością PKO Banku Polskiego i pozostałych spółek GK, aktywnie włączyła się w działania pomocowe dla obywateli Ukrainy, którzy ucierpieli w wyniku działań zbrojnych – mówi Paweł Pach Prezes Zarządu PKO Leasing. Ogromną siłą napędzającą realizację naszych planów są nasi pracownicy, którzy z niebywałą energią skupiają się na realizacji jednego, wspólnego celu - pomocy tym, którzy z dnia na dzień stracili wszystko. Patrząc na ich działania czuję dumę i wdzięczność – dodaje.

Grupa PKO Leasing wspiera także zbiórkę uruchomioną przez Fundację PKO Banku Polskiego.