Finansowanie sprzętu IT leasingiem online w czasie pandemii popularniejsze niż kredytowa sprzedaż ratalna

Rynek leasingu sprzętu IT stanowi ok. 1,6 proc. wszystkich finansowanych w ten sposób aktywów. Czy wprowadzony w marcu lockdown i konieczność zapewnienia przez przedsiębiorców swoim pracownikom możliwości pracy zdalnej zwiększyły rynek zakupu sprzętu IT wśród MŚP? Największa polska spółka leasingowa zanotowała po trzech kwartałach tego roku wzrost dynamiki finansowania w tym segmencie na poziomie 7 proc., a klienci spółki sfinansowali leasingiem sprzęt IT za 65 mln złotych. To znacznie przewyższa dynamikę rynku, który w związku z pandemią notuje spadek we wszytkach obszarach. Na tym tle spadek finansowania sprzętu IT o 5,3 proc. i tak jest pozytywnym wynikiem.

Na znaczeniu w finansowaniu sprzętu IT zyskuje coraz bardziej kanał online. Eksperci wskazują, że ten wzrost może mieć związek z pandemią i utrudnionym dostępem do tradycyjnych kanałów zakupu. Podobne trendy obserwują sieci e-commerce specjalizujące się w sprzedaży takiego sprzętu. Sieć sklepów x-kom przeanalizowała, że w ostatnim czasie finansowanie drobnego sprzętu IT leasingiem rośnie szybciej niż kredyty ratalne, a różnica ta wynosi ok. 10-15 proc. zarówno pod względem liczby zamówień, jak też ich wartości.

Tomasz Michalski dyrektor odpowiedzialny za rozwój zdalnych kanałów dystrybucji w PKO Leasing podkreśla, że przedsiębiorcy chętnie finansują swoje inwestycje leasingiem, ponieważ jest to łatwiejsza i bardziej dostępna dla nich forma finansowania

Online, czy wiesz że zapłacisz leasingiem?

Przedsiębiorcy leasing kojarzy się przeważnie z samochodami osobowymi. Stanowią one ponad 40 proc. całego rynku leasingowego. Natomiast finansowanie sprzętu IT to raptem ok. 2 proc. Jednak to właśnie ten segment rynku może wyznaczać trendy w branży. Dlaczego? Odpowiedź  znajdziemy w coraz śmielszych planach dotyczących cyfryzacji.

Leasing coraz odważniej wchodzi na drogę cyfrową, a pierwszym segmentem , który został objęty możliwością finansowania drogą online jest właśnie drobny sprzęt IT. Zakupy sprzętu online
i możliwość finansowania go leasingiem są dostępne dla klientów od dawna. Decyzja o finansowaniu podejmowana jest bardzo szybko, nawet w kilka minut, a cały proces odbywa się zdalnie
– podkreśla Tomasz Michalski.

Finansowanie sprzętu w kanałach online z roku na rok systematycznie wzrasta. Pandemia na pewno przyspieszy ten proces. Tylko w marcu i kwietniu, w czasie lockdownu, wzrost w tym kanale, w PKO Leasing, wyniósł odpowiednio 77 proc. r/r i 66 proc. r/r. Jak podkreśla ekspert PKO Leasing - na taki stan rzeczy na pewno wpłynęło zamknięcie gospodarki oraz potrzeba szybkiej organizacji pracy zdalnej przez przedsiębiorców. Bardzo duże wzrosty w tym kanale odnotowaliśmy także w maju i czerwcu. To, że zamknięcie sieci handlowych wpływa na dynamikę tego kanału pokazują dane z listopada. W tym miesiącu sprzedaż online znów osiągnęła dynamikę powyżej  50 proc. r/r.

e- Sklepy też widzą potencjał w leasingu

Zwiększenie zainteresowania sprzętem IT w czasie pandemii odnotowują również sklepy
internetowe . Z danych x-kom wynika, że 2/3 zamówień finansowanych leasingiem dotyczyła laptopów, desktopów, monitorów, myszek, klawiatur i kamerek internetowych. Udział tych sprzętów w wartości wszystkich zamówień finansowanych leasingiem wyniósł prawie 80 proc. W sklepie x-kom nie było większego zaskoczenia. W ostatnich miesiącach w związku z pandemią królowały sprzęty ułatwiające pracę z domu. Przedsiębiorcy leasingowali przede wszystkim laptopy. 15 proc. sprzętów zamówionych w x-komie w leasingu stanowiły smartfony, a 8 proc. to desktopy - potwierdza Kamil Szwarbuła, rzecznik prasowy x-kom.

Sklep jako ciekawostkę podaje, że wśród zamówień leasingowych dla firm znalazły się też pojedyncze, dość egzotyczne produkty takie jak: obiektyw czy wideorejestrator z zestawem głośnomówiącym. Wśród zamówień znalazły się też urządzenia, które bardziej kojarzą się z rozrywką niż z pracą np.  pad czy kierownica do grania w gry wyścigowe.

Karolina Kalinowska

załączniki do pobrania

Paweł Pach nowym Przewodniczącym KW ZPL

2021.01.15

Paweł Pach nowym Przewodniczącym KW ZPL

Paweł Pach, prezes zarządu PKO Leasing, został wybrany na stanowisko Przewodniczącego Komitetu Wykonawczego Związku Polskiego Leasingu (KW ZPL) podczas ostatniego posiedzenia komitetu.

Pierwszy w Polsce leasing zwrotny płynnościowy z gwarancją COSME-Covid tylko dla klientów Grupy PKO Banku Polskiego

2020.11.09

PKO Leasing uruchamia pierwszą na polskim rynku ofertę leasingu zwrotnego płynnościowego. W ramach gwarancji COSME-Covid Spółka przeznaczy 500 mln zł na wsparcie płynności finansowej małych i średnich przedsiębiorstw.

Porozumienie ARP Leasing - PKO Leasing poszerza ofertę pomocy dla branży transportowej

2020.11.05

4 listopada podpisane zostało porozumienie o współpracy między PKO Leasing, a ARP Leasing w zakresie refinansowania umów leasingowych przedsiębiorców branży transportowej i autokarowej dotkniętych skutkami pandemii Covid-19. Refinansowanie leasingu jest jednym z instrumentów finansowych Tarczy Antykryzysowej oferowanych przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A.